Wanneer:
11 april 2025 20u vernissage! t.e.m. 26 april te bezoeken, openingstijden volgen nog!
Waar: 
De Getijdenmolen Rupelmonde Nederstraat 2, 9150 Rupelmonde
Inkom:
Gratis
Wat kan je verwachten op de vernissage?
Toegankelijk, verhalend en interactief!
Doorlopend - een fototentoonstelling van en voor zwerfkatten van fotografe Gwenny Cooman https://www.gnyphotography.com/exhibitions
Interview met Sien Eggers, geliefde actrice maar ook zorgzame opvangster van Pouh, Poekie de olijfboombaron. Klik op fotootje van Sien, in gesprek met Pouh.
Interview met prof. dierenwelzijn en ethologie UGent Christel Moons over kattenwelzijn en overpopulatie ondanks het kattenplan dat sterilisatie verplicht.
Het grote prikbord met verhalenboek: breng een foto mee van jouw kat(ten) met haar/hun eigen verhaal, jouw lieveling reist verder mee met ons en draagt onze missie, van welzijn voor alle katten mee uit!
Voor de live muziek zorgen dierenvrienden Bess en Daan kortweg BenD
Klikken op hun foto, enjoy!
Met enkele schilderijen van Mariella Debille
Mogelijkheid tot gesprekken met kattenexperten: Dierenarts Karen Verdegem, biologe Els Peeters, prof. Christel Moons. Er zijn aparte tafeltjes voorzien met wetenschappelijke info.
Met de wetenschappelijke steun van
en onze lokale handelaars met een hart voor dieren
Maak kennis met fotografe Gwenny Cooman
https://www.gnyphotography.com/
Foto Didier Verbaere
Fotografe Gwenny Cooman brengt met Felis Vagabunda zwerfkatten problematiek onder de aandacht
Fotografe Gwenny Cooman (43) uit Wetteren toont in Felis Vagabunda, een hedendaagse Latijnse vertaling van de ‘zwervende kat’, een reeks foto’s van zwerfkatten op de Griekse eilanden. Met de fotoreeks wil ze de problematiek ook in Vlaanderen onder de aandacht brengen. “In 2022 werden nog 26.134 katten binnengebracht in Vlaamse asielen.”
It's all about them! Maak kennis met de zwerfkatjes die je op de expo nader leert kennen!
Van Staartjes staat voor wetenschap! Maak kennis met onze " kat " wetenschappers 
Bij hen mag Van Staartjes te rade gaan wanneer we antwoorden zoeken op allerlei vragen. Zij zijn experten die op een betrouwbare wetenschappelijke basis visie meegeven op vlak van kattenwelzijn, gedrag en gezondheid. Maar ook ethische perspectieven komen aan bod.
Professor Christel Moons
Prof. Moons is sinds eind 2011 directeur van het vroegere Laboratorium voor Ethologie (nu Onderzoeksgroep Ethologie en Dierenwelzijn), waarbij ze verantwoordelijk is voor de dagdagelijkse werking alsook het coördineren en uitvoeren van onderzoek, onderwijs en dienstverlening rond gedrag en welzijn van dieren. Zij is daarbij hoofddocent Toegepaste Ethologie en Dierenwelzijn aan de vakgroep Veterinaire en Biowetenschappen van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent. In het werkveld zelf betekent zij ook heel wat voor dierenwelzijn, o.a. als voorzitter van de Brusselse Raad voor Dierenwelzijn, Associate Member van de European College of Animal Welfare and Behavioural Medicine (subspeciality Animal Welfare Science, Ethics and Law) en de lid van de Ethische Commissie van de faculteiten Diergeneeskunde en Bio-Ingenieurswetenschapen (UGent).
Voor kattengedrag en kattenwelzijn is ze ' incontournable ' en zijn we haar ontzettend dankbaar dat ze haar expertise met vriendelijkheid en openheid deelt. En zoals bij al onze Van Staartjes ambassadeurs vertrekt haar werk vanuit het hart maar steeds gedragen door de ratio van de kritische ingesteldheid van de wetenschapper , die ze is in hart en nieren.
Je verneemt meer over haar werk, de medewerkers, de onderzoekers die ze begeleid met alle bijbehorende onderzoeken via onderstaande link.
Morgane Van Belle
Onze jongste ambassadeur is dierenarts en een gepassioneerde wetenschapper die doctoreert aan de vakgroep " Ethologie en dierenwelzijn " van de faculteit diergeneeskunde van de UGent. Haar onderzoek gaat over interacties tussen huiskatten en zij neemt ons mee in de boeiende gedragswereld van de kat. Multikat huishoudens liggen mogelijks, gezien de solitaire oorsprong van de kat, aan de basis van sociale spanningen en chronische stress. Om deze problematiek te voorkomen, bestudeert Morgane Van Belle in haar doctoraatsonderzoek de sociale interacties en relaties tussen huiskatten en de mogelijke impact op kat en mens. De studie maakt gebruik van burgerwetenschap: betrokkenheid van katteneigenaren is essentieel om het gedrag van katten in multikat huishoudens te bestuderen. Een beter leven voor dier en mens, helemaal Van Staartjes, want haar insteek vertrekt vanuit het hart. Merci Morgane!
Klik voor haar publicaties
of via sociale media
De info over de vakgroep Ethologie en Dierenwelzijn van de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Gent vindt u met een klik op het beeld hieronder
Els Peeters
Els is biologe en gespecialiseerd in katten. Ze studeerde in 2005 af met grote onderscheiding aan de Universiteit Antwerpen en verdiepte zich sindsdien nog meer in kattengedrag via haar doctoraatsonderzoek. Momenteel is ze werkzaam als lector en onderzoeker aan de Odisee Hogeschool waar ze ook studenten begeleidt in binnen- en buitenland bij hun stages en bachelor proeven. In haar vrije tijd zet ze zich in om het welzijn van katten te verbeteren via de Feline Welfare Foundation waarvan ze vicevoorzitter is. Thuis heeft Els naast (uiteraard!) verschillende katten ook nog een hond, aquaria en kippen. Informatie en educatie over huisdieren zijn haar grote passie, die ze ook tot uiting brengt via haar eigen zaak met o.a. de webshop Kattenspullen.be. Samen met Prof. Christel Moons werd onderzoek gedaan via POP CAT. https://assets.vlaanderen.be/image/upload/v1632408008/Gids_gemeentelijk_zwerfkattenbeleid_mgdm4s.pdf
Klik op katkittenaquarel en kijk naar Els' babbel met Van Staartjes over " Sterilisatie, waarom?"
Karen Verdegem
Karen is dierenarts en catcoach. Via haar Happy Healthy Felifriends kan je bij haar terecht om je te begeleiden bij je vragen over je kat, haar gezondheid en gedrag.
Klik op deze link voor meer info 👉
In de praktijk draagt ze bij door als dierenarts de talrijke katten en kittens te castreren en zoveel als mogelijk een goed vervolgtraject te bezorgen. Waarschijnlijk te dikwijls vangt ze zelf de eenzaamste zielen op.
Rutger Lazou
Rutger is Moraalfilosoof en studeerde af aan de faculteit Wijsbegeerte en letteren van de UGent in 2016. Hij doctoreerde aan de universiteit van Graz en behaalde zijn doctoraatstitel in filosofie m.b.t. klimaatverandering.
Momenteel is hij verbonden aan de universiteit van Heidelberg waar hij een postdoctoraat vervult in praktische klimaatveranderingen. Morele en politieke filosofie, dierenethiek, milieu ethiek, klimaatrechtvaardigheid, transitionele gerechtigheid. Hij is de auteur van een razend interessant boek en beantwoordt met graagte onze ethisch filosofische vragen over katten en dieren in het algemeen.
Castreren, begrijp steriliseren, is wettelijk verplicht
Nathalie Porters
Nathalie is dierenarts en doctoreerde op het effect van castratie op jonge leeftijd op de gezondheid en het dierenwelzijn bij katten. In dit onderzoek werden waardevolle gegevens omtrent vroegtijdige castratie bij katten op Belgische bodem verzameld zodat vroegtijdige castratie bij katten toegepast kon worden in de strijd tegen overvolle asielen. Nathalie castreerde in totaal 800 kittens, en werkte zo mee aan een beter welzijn voor katten. Klik op de foto van kitten Leentje en je vindt alles over haar onderzoek aan de UGent.