• Home
  • Nieuws
  • Agenda
  • Over van Staartjes
    • Wij
    • Missie
    • Visie
  • Dieren en Welzijn
    • Testimonials
    • Artikels en Opinie
    • Thema's
  • Kaartjes van Staartjes
  • Muziek & kunst
  • Contact
Home  / Artikels en Opinie, Dieren & Welzijn  / Opinie DS 22 december 2022 - Onverdoofd gekookte kerstkreeft
Print

Opinie DS 22 december 2022 - Onverdoofd gekookte kerstkreeft

Onverdoofd gekookte kerstkreeft, of onverdoofd gekookt tout court, want doorheen het jaar worden nog heel wat kreeften levend gekookt. Er werd op politiek vlak heel wat heisa gemaakt over het onverdoofd slachten, terecht. Maar is het dan niet de hoogste tijd om even stil te staan bij die andere diersoorten die mogelijks onnoemelijk leed moeten doorstaan bij het einde van hun leven. De Brusselse en Waalse Raad voor Dierenwelzijn hebben daarover een advies, die de respectievelijke ministers voor dierenwelzijn adviseren hier komaf mee te maken door voor een humaner levenseinde te opteren.
Geschreven door Mariella Debille
Gepubliceerd op 22 december, 2022

 

OPINIE DIERENWELZIJN DE STANDAARD

Onverdoofd gekookte kerstkreeft

Mariella Debille

dierenarts, vicevoorzitter van de Brusselse Raad voor Dierenwelzijn.

Een kreeft levend koken is een barbaarse praktijk, zegt Mariella Debille. Het moet dringend verboden worden.

Niet te hard knijpen, een kreeft heeft ook zijn gevoelens - Copyright foto Kurt Het homarium, een aquarium voor kreeften, zit overvol in de supermarkt om de hoek. Het is duidelijk de tijd van het jaar dat er veel kreeften over de toonbank zullen gaan. De scharen toegebonden, op elkaar gepropt, wachtend op hun gruwelijke levenseinde.

Van ‘overdrijf je nu niet?’ tot met de ogen rollen, dat zijn de gebruikelijke reacties als ik er iets over zeg. Maar als wetenschapper moet ik mijn nek uitsteken. Nog niet zo lang geleden, toen het ordonnantievoorstel voor verplicht bedwelmd slachten moest ­worden gestemd in het Brussels Parlement, verdedigde ik met hand en tand de wetenschappelijke consensus die bestaat over het lijden van slacht­dieren. Laten we even de lijn doortrekken. Want lijden is lijden. Filosoof ­Jeremy Bentham zei het zo: ‘De vraag is niet: kunnen ze denken, kunnen ze praten? De vraag is: kunnen ze ­lijden?’ En we weten op dat vlak intussen veel meer over veel diersoorten.

Het duurt wel even vooraleer de ­hevig tegenspartelende kreeft in ­kokend water het gevecht opgeeft. Ze probeert letterlijk de kookpot te ontvluchten. Wat zegt de wetenschap? Kan een kreeft lijden en is er meer aan de hand dan reflexen? Dat laatste ­betekent dat het dier de pijnprikkel niet bewust zou voelen, en er dus geen last van zou ondervinden. Maar het ogenschijnlijk eenvoudige zenuw­apparaat, in de vorm van een knobbelige buikstreng, is wel degelijk tot meer in staat dan het produceren van reflexen. Herinner u de wetenschappelijke openbaring op het vlak van leervermogen en emoties bij de octopus.

Pijnlijke poot

Onderzoek van bioloog Robert Elwood toonde aan dat kreeften in staat zijn dingen te leren uit bepaalde gebeurtenissen en ervaringen. Sterker nog, ze zijn in staat afwegingen en keuzes te maken afhankelijk van de ­situatie, en dat impliceert dat ze wel meer in hun mars hebben dan alleen reflexen. En ze bezitten inderdaad een pijnsysteem. Kreeften die mogelijk pijn voelen, vertonen ­gedrags­veranderingen die vergelijkbaar zijn met die van andere diersoorten. Zo wrijven ze over hun pijnlijke poot, of merk je duidelijk verandering bij toediening van pijnstillers. Kortom, het zijn dieren die de pijn wel degelijk ­voelen en dus lijden. Zo wordt het ­levenseinde van die dieren een heel ander verhaal.

De mening van ethici en filosofen over het lijden bij dieren is duidelijk. Zo stelt Johan Braeckman dat als voelende wezens worden onderworpen aan handelingen die een bepaald ­effect hebben op die wezens, daar een morele impact aan verbonden is.

Je zou bovendien verwachten dat voelende ­wezens enigszins ­beschermd worden door regelgeving voor dierenwelzijn. Daar bestaat wetgeving voor, maar die zit vol hiaten. De kreeft wordt helaas niet als dier gedefinieerd, met alle gevolgen van dien.

Het duurt wel even vooraleer de hevig tegenspartelende kreeft in kokend water het gevecht opgeeft

Nochtans beschouwt het Europees adviesorgaan voor de voedselveiligheid (EFSA) kreeften als volwaardige, voelende wezens. Het ontraadt kreeftachtigen te koken, te roosteren of ­levend in stukken te snijden. In Europa heeft Zwitserland de vooruit­strevendste wetgeving ter bescherming van kreeften tijdens hun levenseinde. Ze moeten er verplicht ­bedwelmd worden. In het Verenigd Koninkrijk zet men rasse schreden voorwaarts, maar bij het merendeel van de Europese lidstaten genieten die dieren geen wettelijke bescherming die hen vrijwaart van ernstig ­lijden.

Eerst bedwelmen

In België hebben zowel de Brusselse als de Waalse Raad voor Dieren­welzijn een duidelijk advies geformuleerd. Raden voor Dierenwelzijn zijn officiële en wettelijk verplichte ­adviesorganen die de ministers voor Dierenwelzijn adviseren in hun ­beleid. Volgens het Brussels advies moeten kreeftachtigen elektrisch ­gedood worden vooraleer ze gekookt worden, met een toestel dat daartoe geschikt is, bijvoorbeeld de crusta­stun. Maar politiek beweegt er weinig tot nu toe en dat is erg jammer.

• New Yorks driesterrenrestaurant schrapt vlees en vis van het menu: ‘Op zoveel vlakken niet duurzaam’

Zowel de EFSA als het Britse adviesorgaan Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA) geeft tips om de kreeft de kookpot te besparen. Daarin zijn ze formeel: ­koken is geen humane dodingswijze voor die diersoort. Elektrische ­bedwelming of doding met bijvoorbeeld de crusta­stun is een goede optie. De dieren bevriezen in een ijsslurry kan ook, dat maakt hen ongevoelig. Maar opgelet, daarna moeten ze wel nog ‘mechanisch’ ­gedood worden.

Wil je thuis toch echt kreeft op het menu? Een gekookte kreeft kopen is dan een betere optie. Die werd hopelijk op de minst pijnlijke manier gedood, en je kunt sowieso informeren naar de dodingsmethode.

Denk daaraan als u in de supermarkt voorbij zo’n homarium komt. Besef welke sensibele wezens daar zitten. Ze verdienen een beter leven en een zachtere dood.

 

« Rechtspersoonlijkheid voor dieren: Fictie of realiteit? Een lezing door meester Geert Lenssens
Café Van Staartjes! Wetenschapscafé over dieren, verhalen en live muziek. In gesprek met Dr. Tim Bosmans over pijn bij dieren. »

OVER VAN STAARTJES

WIJ ZIJNMISSIE 

VISIE

DIER & WELZIJN

ARTIKELS EN OPINIETHEMA'STESTIMONIALS

MUZIEK EN KUNST

KAARTJES

privacy policyalgemene voorwaardencookie beleid

CONTACT


info@vanstaartjes.be
BE 0740.648.349
printshopping-cartinfo
We gebruiken cookies op onze website om jou de meest relevante ervaring te bieden door jouw voorkeuren en herhaalbezoeken te onthouden. Door op “Alle cookies toestaan” te klikken, stem je in met het gebruik van ALLE cookies. Je kunt op “Stel voorkeuren in” klikken om de toestemming aan te passen per soort cookie.
Stel voorkeuren inAlle cookies toestaan
Lees meer
Cookies beheren

Cookies beheren

Deze website maakt gebruik van cookies om de ervaring van de sitebezoeker te verbeteren. Van deze cookies worden de cookies die als noodzakelijk zijn standaard in de browser van de sitebezoeker opgeslagen omdat ze essentieel zijn voor de werking van de basisfuncties van de website. Deze site maakt mogelijk ook gebruik van cookies van derden die de site-eigenaar helpen om het bezoekersgedrag te analyseren. Deze cookies van derden worden alleen in de browser van de sitebezoeker opgeslagen met diens toestemming. De bezoeker heeft de optie om zich af te melden voor deze cookies. Het afmelden voor deze cookies kan echter een effect hebben op de browse-ervaring.
Noodzakelijk
Altijd ingeschakeld
Noodzakelijke cookies zijn essentieel voor het goed functioneren van de website. Deze categorie bevat alleen cookies die basisfuncties en beveiligingsfuncties van de website garanderen. Deze cookies slaan geen persoonlijke informatie op.
Analytics
Analytische cookies zorgen ervoor dat het bezoek op de website voor de website-eigenaar inzichtelijk wordt gemaakt door het gedrag van bezoekers en hun herkomst te analyseren. Ze worden gebruikt om de prestatie van een website te meten en deze te optimaliseren.
Opslaan en accepteren
Powered by CookieYes Logo