• Home
  • Nieuws
  • Over van Staartjes
    • Biografie
  • Dieren en Welzijn
    • Missie en visie
    • Artikels
    • Projecten
    • Testimonials
  • Kaartjes van Staartjes
  • Muziek & kunst
    • Testimonials
  • Contact
  • Steun Van Staartjes
Home  / Artikels, Dieren & Welzijn  / My friend the lobster
Print

My friend the lobster

Gepubliceerd in De Morgen van 29 december 2019 en geschreven door Mariella Debille. Je zou het niet zeggen maar een kreeft heeft meer in haar mars dan je zou vermoeden. De wetenschap neemt ons bij de hand om wat meer inzage te krijgen in die wezens die op het eerste zicht misschien wat simpele zielen lijken. Maar wat kunnen we doen om daar dan beter mee om te gaan, meer bepaald in context van hun levenseinde. Voor nog meer wetenschappelijke duiding, lees ook op deze site onder dieren en welzijn het advies van de Brusselse Raad voor Dierenwelzijn over bedwelming bij het doden van decapode crustaceeën.

Geen feest voor de oudejaarskreeft

Kunnen kreeftachtigen pijn lijden? Ontkenners gaan ervan uit dat het gekronkel in de kookpot niets te maken heeft met pijn. Meer en meer wordt door erkende wetenschappelijke instanties dat eerste als zeer waarschijnlijk aangenomen. Welke mogelijkheden bestaan er om deze dieren een beter levenseinde te geven.
Geschreven door Mariella Debille

Kreeften zouden geen pijn voelen, daar heb ik sterke twijfels over

Een vrolijke kreeft kijkt me aan op de uitnodiging voor oudjaar die op de keukentafel ligt. Ik bedenk dat de meeste mensen het nooit in hun hoofd zouden halen een kotelet naar binnen te werken van een levend gekookt varken. Maar als het over andere diersoorten gaat, hanteren we andere criteria.

Kunnen kreeftachtigen pijn lijden? Kreeften zijn geen zoogdieren. Hun zenuwstelsel ziet eruit als een bizarre buikstreng met rare knobbels. Niks van doen met ons gesofisticeerd ogend model. Maar met dat simpel attribuut zijn ze neurologisch tot heel wat in staat. Zo blijken ze een heus pijnsysteem te bezitten.

Ontkenners gaan ervan uit dat het gekronkel in de kookpot niets te maken heeft met pijn. Dat het louter een reflex zou zijn. Daar heb ik sterke twijfels bij.

Heremietkreeften verlaten hun beschermende schelp wanneer elektroshocks worden toegediend. Die schelp is voor hen van levensbelang. Is dat dan een gevoelloze reflex of eerder een goed bedachte, gemotiveerde keuze? De proef werd opnieuw gedaan in een omgeving waar predatoren op de loer lagen. Als het diertje zijn schelp verlaat, bekoopt het dat wellicht met zijn leven. Blijkt dat onze heremietvriend beslist die vervelende shocks te ondergaan.

INDIRECTE AANWIJZINGEN

Een keuzeproces impliceert complexe neurologie. Daarbovenop wijst dit experiment erop dat het diertje iets onthouden heeft én er iets uit leerde en dus niet de simpele ziel is die sommigen vermoeden. Een stomme reflex, dat wegvluchten uit de schelp? Bijlange niet! Mijn ongemakkelijke gevoel lijkt dus niet zo ongegrond.

Dat wordt bekrachtigd door het advies van EFSA. Dat Europese wetenschappelijke orgaan zegt dat voldoende data bestaan om aan te nemen dat kreeftachtigen in staat zijn pijn, ongemak en angst te ervaren.

De intellectuele eerlijkheid gebiedt me helder te zijn over het directe bewijs van pijn. Dat hebben we niet. Er bestaat geen instrument om pijn te meten. Wat we wel hebben voor die kreeftachtigen is een lijst met gedragingen die consistent zijn met criteria tekenend voor pijn bij andere diersoorten, dus indirecte aanwijzingen.

Dat heeft zo zijn gevolgen, onder andere voor de dodingsmethodes. EFSA ontraadt formeel de dieren te koken en/of op te warmen, te microwaven of ze levend in stukken te snijden. Ook de Australische RSPCA geeft concrete tips in die context.

ALTERNATIEVEN

Dit is geen betoog om er met zijn allen mee te stoppen kreeft of krab te eten. Zowel EFSA als RSPCA zet het licht op groen voor alternatieven, zoals elektrische bedwelming of doding, en bevriezing in een ijsslurry of aan de lucht. Bij bevriezen is het dier enkel ongevoelig gemaakt. Daarna moet het nog ‘mechanisch’ gedood worden.

In Vlaanderen beweegt wel wat. Een bedrijf heeft de Crustastun, een toestel om kreeften elektrisch te doden, in zijn assortiment. En in het Oostduinkerkse Keukenhof, bij chef Andreas Thelander, kun je elektrisch gedode kreeft degusteren. Het stressvrije kreeftenvlees heeft, naar men zegt, niets van zijn sappigheid verloren.

« Carlo Van Belleghem: Pino, his master's bass (titel postkaartje)
Steven De Bruyn: Ode aan Maurice the Boss (Cat) »

OVER VAN STAARTJES

BIOGRAFIE

KAARTJES 

VAN STAARTJES

TESTIMONIALS

DIER & WELZIJN

MISSIE & VISIEARTIKELSPROJECTENTESTIMONIALS

MUZIEK EN KUNST

KAARTJES

privacy policyalgemene voorwaardencookie beleid

CONTACT


info@vanstaartjes.be
BE 0740.648.349
printshopping-cartinfo
We gebruiken cookies op onze website om jou de meest relevante ervaring te bieden door jouw voorkeuren en herhaalbezoeken te onthouden. Door op “Alle cookies toestaan” te klikken, stem je in met het gebruik van ALLE cookies. Je kunt op “Stel voorkeuren in” klikken om de toestemming aan te passen per soort cookie.
Stel voorkeuren inAlle cookies toestaan
Lees meer
Cookies beheren

Cookies beheren

Deze website maakt gebruik van cookies om de ervaring van de sitebezoeker te verbeteren. Van deze cookies worden de cookies die als noodzakelijk zijn standaard in de browser van de sitebezoeker opgeslagen omdat ze essentieel zijn voor de werking van de basisfuncties van de website. Deze site maakt mogelijk ook gebruik van cookies van derden die de site-eigenaar helpen om het bezoekersgedrag te analyseren. Deze cookies van derden worden alleen in de browser van de sitebezoeker opgeslagen met diens toestemming. De bezoeker heeft de optie om zich af te melden voor deze cookies. Het afmelden voor deze cookies kan echter een effect hebben op de browse-ervaring.
Noodzakelijk
Altijd ingeschakeld
Noodzakelijke cookies zijn essentieel voor het goed functioneren van de website. Deze categorie bevat alleen cookies die basisfuncties en beveiligingsfuncties van de website garanderen. Deze cookies slaan geen persoonlijke informatie op.
Analytics
Analytische cookies zorgen ervoor dat het bezoek op de website voor de website-eigenaar inzichtelijk wordt gemaakt door het gedrag van bezoekers en hun herkomst te analyseren. Ze worden gebruikt om de prestatie van een website te meten en deze te optimaliseren.
Opslaan en accepteren
Powered by CookieYes Logo