Wie waren onze gesprekspartners
Centrale gast prof. Machteld Van Dierendonck (1961) is bioloog, klinisch etholoog en onafhankelijk wetenschapper. Doceert aan de faculteit diergeneeskunde van de UGent en de UAntwerpen, werkt samen met de Universiteit Utrecht. Tijdens haar promotieonderzoek verdiepte ze zich in het sociale kuddegedrag van paarden. Naast onderzoek en onderwijs houdt ze zich nu ook bezig met de behandeling van probleempaarden en paardenproblemen. Ze is erkend door de overkoepelende Europese Veterinair Specialisten organisatie ECAWBM als “associate” voor zowel Veterinair Diergedrag ((Veterinary) Behavioural Medicine) als Dierenwelzijn. Ze heeft verder een eigen verwijskliniek: Equus Research en Therapy; is medeoprichter van Stichting Certipet en de International Society of Equitation Science (ISES). Ze was betrokken bij het onderzoek voor de Welzijns Monitor Paard (WMP) en is de drijvende kracht achter het Keurmerk Paard en Welzijn dat uit de WMP is voortgevloeid. Behalve haar academisch werk staat Prof. Dierendonck in het dagdagelijks werkveld. Zij huisvest haar eigen paarden, waarvan de senior 37 gelukkige jaren telt, maar geeft ook pensionpaarden een gelukkig paardenleven.
Mevr. Marina Tondeleir van The Old Horses Lodge (TOHL) leidt het team dat de dagdagelijkse zorg van de opvangpaarden onder haar hoede heeft. TOHL is het grootste paardenasiel in Vlaanderen, en net als eenieder die zijn bijdrages levert om dieren en beter leven te geven is Van Staartjes hen zeer dankbaar. Zij zijn vertrouwd met sommige aspecten van de dagdagelijkse realiteit en hun verhaal is dus cruciaal om een helder beeld te krijgen over hoe het eraan toegaat in de praktijk.
Dr. Peter Van Miegroet, is chirurg en daarnaast internationaal jumpingruiter en paardenkenner hors normes. Vanuit zijn ruime ervaring is zijn insteek goud waard.
De heer Patrick D'Eer, hippisch ondernemer, paardenfokker in verschillende disciplines en zoveel meer. Ook hem zijn we dankbaar dat hij met ons zijn visie en bezorgdheden wil delen.
Dialoog is de weg voorwaarts naar een beter leven voor paarden, in schoonheid.
Voor dat laatste hadden we de eer een aantal werken van de internationaal gerenommeerde kunstenaar William Sweetlove ten toon te mogen stellen. Met zijn wereldwijde expo's wordt zijn kunst en missie in vele landen verspreid en gedragen. Bewonder zijn werk en maak kennis met de man hem zelve.
Van Staartjes verbindt zich met kunstenaars die onze missie op een authentiek wijze ondersteunen, vanuit het hart. Wetenschappers en kunstenaars, hand in hand, daar gaan we voor.
Onze ambassadrice Fluente!
Vanop haar weideplek in Laarne TOHL was dit geweldig meisje er figuurlijk ook bij
Fluente Van Staartjes ambassadrice paardenwelzijn, gehuisvest in TOHL heet jullie virtueel welkom op de prachtige locatie van Het kasteel van Bazel in de kelder van dit uniek erfgoed!
Het publiek was TOP!! De locatie overweldigend!
Met de vriendelijke steun van
OVER PAARDEN : TAKE HOME MESSAGES - ARTIKELS EN LINKS MET MEER INFO OVER HET DEBAT VAN 23 MEI
Hieronder vindt u toegankelijke wetenschappelijke info om u verder te verdiepen. Wil u graag professionele begeleiding door Prof. Van Dierendonck, alle gegevens onderaan (UGent en Equusresearch)
De 10 KPW geboden toegelicht met dank aan prof. Machteld Van Dierendonck
Goed welzijn is het respecteren van en tegemoetkomen aan de (natuurlijke) behoeften en gedragingen van uw paarden
Handvaten om een minimaal welzijnsniveau voor paarden na te streven, meer mag natuurlijk altijd
Goede voeding = Afwezigheid van chronische honger en chronische dorst
- LAAT MIJ NIET LANGER DAN 6 UUR ZONDER EETBAAR RUWVOER =
ofwel Door ruwvoer zo aan te bieden dat er deze 6 uur niet overschreden wordt: richtlijn als niet op vers stro: maximaal 10 uur tussen ruwvoerbeurten.
- GEEF MIJ EERST RUWVOER DAN KRACHTVOER
ofwel Door eerst ruwvoer te geven en dan pas krachtvoer na het langste ruwvoer interval (dat is meestal de nacht). Kan door eventueel in kleinere porties te geven, vooral bij het ochtend voeren.
- LAAT MIJ ONBEPERKT VERS WATER DRINKEN
ofwel Minimaal iedere 4 uur toegang tot schoon en vers drinkwater
Door dagelijks de watervoorziening op iedere locatie waar paard is te controleren
Goede huisvesting = Comfortabel rusten, klimaat en bewegingsgemak
- LAAT MIJ DAGELIJKS VRIJ BEWEGEN
ofwel Voldoende vrije beweging: hoe kleiner de box hoe langer vrije beweging nodig
Door minimaal 4 uur (in “zomer”) of 2 uur (in “winter”) per dag vrije beweging op paddock (minimaal 5 galopsprongen mogelijk) of wei aan te bieden; Als de box tot max 80% kleiner is dan (2*sm)2 moet dat gecompenseerd door meer uren vrije beweging. Kleiner dan 80% mag de box niet zijn.
Minimaal 1 paddock beschikbaar per 5 individueel gehuisveste paarden.
- ZORG ERVOOR DAT IK GOED KAN RUSTEN
ofwel Mogelijkheden om comfortabel te rusten op goede ondergrond
Door op ieder locatie waar een paard vrij kan bewegen (>2 uur) ook te zorgen voor een droge, schone en voldoende dikke zachte ondergrond voor alle paarden op die locatie
- LAAT MIJ CONTACT HEBBEN MET ANDERE PAARDEN
ofwel 24 uur per dag (minimaal) visueel contact tussen paarden op stal mogelijk
door te zorgen dat ieder paard altijd op iedere positie in de box / weide minimaal binnen 15-30m een ander paard kan zien als het hoofd omhoog is.
- ZORG ERVOOR DAT IK ALTIJD MIJN OMGEVING KAN ZIEN (NB VALT OOK ONDER GEPAST GEDRAG)
ofwel Voldoende mogelijkheden voor een paard om de hele omgeving te scannen
Door te zorgen dat een paard actief zelf verder kan kijken dan eigen box en overzijde om zo te anticiperen op gebeurtenissen in de omgeving.
- ZORG VOOR MIJN VEILIGHEID
ofwel Veilige leefomgeving en gezond klimaat door te zorgen voor ondergronden met grip en ruimtes zonder objecten die verwondingen kunnen veroorzaken; Het klimaat voldoet aan minimale eisen gebaseerd op wetenschappelijke criteria (te bevragen bij KPW).
Goede gezondheid = Afwezigheid van huidbeschadigingen en verwondingen, ziekten en Afwezigheid van ongemak veroorzaakt door gebruik NB indirect gevolg van de eerdere geboden.
- ZORG VOOR MIJN GEZONDHEID
Door (liefst gecertificeerde) dierenarts, hoefsmid, tandarts en andere para-veterinaire professionals zowel preventief als curatief te laten komen.
Door op stal, in de wei/paddock en tijdens omgang, training en wedstrijd te voorkomen dat problemen ontstaan.
Gepast Gedrag = Expressie van sociaal gedrag, ander soort specifiek gedrag, goede mens-dier relatie. Positieve emotionele toestand
- ZORG ERVOOR DAT IK ZO MIN MOGELIJK STRESS ERVAAR
ofwel Omgang, huisvesting en management moet voorspelbaar voor en controleerbaar door het paard zijn
Door alle 9 bovenstaande geboden te respecteren.
Als een dier de mogelijkheid heeft tot uitvoeren essentieel basis gedrag in voorspelbare omgeving => stress ⬇︎ => welzijn ⬆︎ en veiligheid ⬆
Alles wat je wil weten over The Five Domains - de moderne benadering van dierenwelzijn - hier toegepast op PAARDEN
https://www.worldhorsewelfare.org/advice/the-5-domains-of-animal-welfare
International Society for Equitation Science
https://www.equitationscience.com/
Wat meer info over de leerprincipes
https://www.equitationscience.com/ises-training-principles
Meer links en documenten die je kan raadplegen
Voor consulten met prof. Machteld van Dierendonck in Vlaanderen op de faculteit diergeneeskunde van de UGent https://www.ugent.be/di/di07/nl/dienstverlening/ethologie/paard
E-mail: Machteld.vanDierendonck@UGent.be
Contactgegevens Nederland :
E-mail: machteld@equusresearch.nl
Tolnegenweg 39
3776 PT Stroe
The Netherlands
Tel: +31(0) 6 2128 2985
Fax: +31(0) 342 475 656