Voor Maurice the Boss (Cat) gespeeld en gecomponeerd door Steven De Bruyn, een van onze meest getalenteerde mondharmonicapselers. Maurice was de kat van Steven en volgens hem een reïncarnatie van een klassiek componist. Een ode aan deze geweldige kat was hier dus op zijn plaats. Dank je Steven voor je geweldige muziek voor ons en voor Maurice! Met dank aan de AB voor het fragment.
Herman Brusselmans: De sprekende dieren
Als de dieren konden spreken, zou het mogelijk zijn dat een hond aan Aquí vraagt: ‘En? Kun jij ook spreken?’ ‘Natuurlijk,’ zou Aquí zeggen, ‘alle dieren kunnen spreken, waarom zou ik het niet kunnen?’ Met dank aan Herman Brusselmans, Lena, Aquí en Staf
Van de clowneske kwijlende koesterende boxerhond tot en met de arglistige beschimmelde wandelende takken: een grandioze raaskallende tomeloze tedere gutsende ongebreidelde duizelingwekkende religieuze ode aan mijn bonte veelsoortige autonome niet altijd even loyale huisdieren, mijn bondgenoten
Delphine Lecompte is schrijfster, dichteres en columniste maar bovenal een puur en authentiek mens die haar liefde en respect voor dieren nooit onder stoelen of banken stak. Zo leerde ik haar kennen lang geleden, bij Friedl Lesage in het programma Touché. Zij schrijft voor Van Staartjes vanuit het hart, oprecht wat dieren in haar leven betekenen. Dank je Delphine vanwege alle Van Staartjes.
Onze relatie met dieren ...
Stefaan Van Brabandt (Gent, 1979) is filosoof, schrijver, theater- en tv-maker. Zijn visie op onze relaties tot menselijke en niet-menselijke dieren waren een openbaring voor mij toen ik hem leerde kennen via zijn diverse werken. Nu deelt hij daar een stukje van met Van Staartjes, en daar kunnen we alleen dankbaar voor zijn. Zoals de andere getuigenissen is ook die van hem authentiek en puur. Na zijn muziek- en drama-opleiding aan Studio Herman Teirlinck studeerde hij Filosofie aan de Universiteit Antwerpen. Voor CANVAS maakte hij in 2014 de filosofie-reeks Het Voordeel van de Twijfel. Hij schreef ook het gelijknamige boek als verdiepende aanvulling op de reeks. In 2015 schreef en regisseerde hij de theatermonoloog SOCRATES, gespeeld door Bruno Vanden Broecke, een eerste in een reeks filosofen-monologen. In seizoen 2017-18 volgt de tweede monoloog: MARX, gespeeld door Johan Heldenbergh, in 2019 SPINOZA, gespeeld door Han Kerckhoffs. In 2022 volgde SARTE & DE BEAUVOIR, gespeeld door Sien Eggers en Frank Focketyn.
Gwenny Cooman en Billee the Cat: "De Panter" Rainer Maria Rilke
Dank je Billee (the cat) en Gwenny Cooman om dit gedicht van Rainer Maria Rilke te hebben gestuurd! Voor de gedichtenweek een unieke gelegenheid om het te laten verschijnen. Met de geweldige soundtrack van Yves Schelpe (Psy'Aviah), meteen ook voor de week van de Belgische muziek.
Meet the artist Chantal Pollier
Chantal Pollier is beeldend kunstenaar. Telkens opnieuw wordt ze gegrepen door de interessante spanning tussen de futiele feiten van haar herinneringen en haar leven en de grootsheid van de natuur. Haar persoonlijke interpretaties probeert ze te herschrijven in een vormentaal waar herinneringen en markeringen op het oppervlak – de huid – van haar werk verschijnen. Tijd is een vreemd iets. In de natuur wordt tijd bijna betekenisloos, in het licht van de geschiedenis van de aarde wordt onze tijd miniem. En in deze minieme tijd moeten we handelen, in vriendelijkheid en schoonheid… Chantal heeft thuis veertien kippen en twee bejaarde poezen: Streep en Meloen.
Meet Romeo, Tracy and Alain
Van Staartjes kreeg een wondermooi kerstcadeau van deze lieve vrienden. Alain en Tracy zijn een Belgisch-Engels koppel dat verhuisd is naar Spanje en daar Romeo leerde kennen door Tracy’s vrijwilligerswerk bij APAA Nerja Estación de Esperanza, een vrijwilligersorganisatie die honden en katten redt. Geniet van deze prachtige uitvoering van Fragile (Sting) en maak kennis met Romeo, Tracy en Alain. Veel dank aan jullie voor alles, de muziek, de zorg voor dieren, de filosofie en de vriendschap.
Alain Platel: Afscheid van Flint (fragment uit Touché, juni 2019)
Alain Platel vertelt in dit fragment van Touché over het moment van afscheid met zijn hond Flint op ontroerende wijze. Hij beschrijft de unieke en bijzondere connectie met Flint. Hij heeft het er ook uitgebreid over in het boek Requiem pour L. dat hij voor EPO schreef in 2019, een warm aanbevolen werk. Met dank aan Dhr. Platel, zijn vriendelijke medewerkster, het team van Touché en fotograaf Fred Debrock voor de foto.
Koen Strobbe: “Ik zie niet één muis, maar moedermuis met een vijftal muizenkinderen” (Comme chez Koen, Libelle Column 22 juli 2021)
Schrijver Koen Strobbe keerde onlangs, na twintig jaar op het Zuid-Franse platteland, terug naar ons land en vertelt daar wekelijks over in zijn column in Libelle. Via deze voorgelezen column draagt hij van Staartjes! een warm hart toe. Met dank aan Libelle en fotografe Ann De Wulf
Chris De Stoop: De specht
Chris De Stoop is schrijver en ex-reporter. Door het lezen van zijn werk maakte ik kennis met een man die ook een oprechte liefde voor dieren koestert. En dat is wederzijds, zo blijkt. Hij was zo vriendelijk een mooi stuk te schrijven over de specht die zijn pad kruiste. De inspiratie voor het kaartje "Woodpecker's journey" die nu verder leeft bij van Staartjes! Merci Chris.
Carlo Van Belleghem: Pino, his master's bass
Pino is de hond van Carlo Van Belleghem, Lieselotte en Berre. Carlo is een gepassioneerde basgitarist en begeleidt menig artiest. Hij neemt je mee in dit kort maar oh zo mooi stukje Old Love van Eric Clapton. Voor deze gelegenheid ook een beetje voor Pino. Je kan Carlo in vele bezettingen op talrijke podia live beluisteren. Merci dat ik Pino en zijn familie mocht meenemen in dit project! Met dank aan Bassed in Belgium en Wouter Berlaen voor het fragment.